Makowiec przepisy, gotowanie, odżywianie, jedzenie, dieta, kuchnia, pieczenie, smażenie mężczyzny ojca
Skladniki: https://katmpbsoftprodukty.blogspot.com/search/label/Makowiec
1. Mak 2. 1/2 kilo mąki pszennej 3. 3 jajka 4. 10 deko drożdży kostka 5. cukier 6. 1/2 kostki margaryny 7. olejek migdałowy
8. pół szklanki mleka do drożdży
9. Masa makowa:
-2 jajka;
-1/4 margaryny;
-bakalie i orzechy, rodzynki, skórka pomarańczy, migdały;
-olejek migdałowy;
-cukier; Wykonanie:
Mak: 1. Mak dzień wcześniej zalewamy gorącą wodą 2. Następnego dnia mielimy, można dwa razy mielić
3. Po zmieleniu przygotowujemy masę makową 4. Masa makowa:
- do maku wrzucamy szklankę cukru, pół kostki margaryny, dwa jajka
- po utarciu dodajemy bakalie i dalej mieszamy oraz olejek i troszkę proszku do pieczenia
- jak za mało gęsta masa dodajemy kaszkę mannę i kartoflankę mąkę
Rozczyn z drożdży:
5. Przygotowanie rozczynu z drożdży to mleko cukier i drożdże, mleko musi być ciepłe do mieszania z drożdżami
Ciasto:
6. Pół kostki margaryny tłuszczu pokrychać 7. Dodajemy cukier szklankę i jedno jajko w sumie trzy lub cztery jajka
8. Ucieramy po zrobionej masie, gdy jednolita dodajemy rozczyn z drożdży
9. Potem dodajemy mąkę i wyrabiamy 10. Dodajemy olejek migdałowy
11. Wyrabiamy i czekamy jak urośnie, potem rozwałkowujemy i ucieramy masę migdałową
12. Zawijamy i wstawiamy do pieca
Komentarze
Prześlij komentarz